maanantai 20. toukokuuta 2013

Huomenlahja

Paljon on kuulunut puhetta siitä, kuinka nykyään huomenlahjat vaihdetaan häitä seuraavana aamuna. Nimenomaan huomenlahjaT, monikossa. ALunperinhän huomenlahjan on saanut morsian. Jostakin syystä, nykyään huomenlahjan saa useasti molemmat puolisot. 

"Huomenlahja on aviomiehen vaimolleen hääyötä seuraavana aamuna antama lahja. Aiemmin huomenlahja saattoi olla vaikkapa lehmä, torppa, astioita tai rahaa. Nykyaikana huomenlahja on usein koru, kello tai vastaava. Myös morsiamet haluavat nykypäivänä usein muistaa tuoretta aviomiestään lahjalla.

Huomenlahjalla ei nykyään ole syvällisempää merkitystä, kuin se, että puolisot yksinkertaisesti haluavat antaa toisilleen jotain juuri alkaneen avioliiton kunniaksi. Huomenlahjan tarkoitus historiassa oli kuitenkin turvata vaimon toimeentulo mahdollisen leskeksitulon jälkeen. Huomenlahjan antaminen oli jopa säädetty lailla. Toisaalta huomenlahjaa pidettiin myös korvauksena neitsyyden menettämisestä.
Kun aviopuolisot saivat avio-oikeuden toistensa omaisuuteen, huomenlahja menetti merkityksensä. Se on kuitenkin jäänyt perinteeksi, jolla voi muistaa uutta aviopuolisoaan ensimmäisenä yhteisenä aamuna."


Erilaisten kiitoslahjojen lisäksi olen paljon miettinyt tuota huomenlahjaa. Mitä ihmettä ostaisin? Toisaalta olisi kiva ostaa jotain pysyvää, josta jää muisto pitkäksi aikaa. Toisaaltaan olisi helpompi ostaa joku käytännöllinen lahjam, jonka tietää siinä hetkessä miellyttävän puolisoa. Millaisia ajatuksia teillä on huomenlahjan suhteen? Ostatteko molemmat toisillenne lahjat vai ostaako vain toinen? 

Lueskelin erilaisia keskustelupalstoja ja huomenlahjan ostaminen miehelle jakaa selvästi mielipiteitä. Monet ovat sitä mieltä, että miehelle ei kuulu ostaa huomenlahjaa, toisille ostaminen oli itsestään selvää. Itse olen ajatellut lahjan ostaa, ihan vain huomionosoitukseksi. Ja K:lle tiedoksi, jos satut lukemaan, minun odotukset huomenlahjan suhteen ovat korkeat;) Nyt miehellä (taas) on mahdollisuus tehdä romanttinen teko:) Eli ei kiitos mitään häitköidysti ostettua kukkakimppua tai iän ikuista hajuvettä;)

Ja jos K sattuu tätä lukemaan, lopeta tähän:)!

Olen miettinyt monenlaisia vaihtoehtoja lahjaksi ja koitin myös etsiä vaihtoehtoja keskustelupalstoilta, mutta vieläkään en ole löytänyt mitään, mikä sytyttäisi. Tässä kuitenkin muutamia omia ajatuksia ja ehdotuksia joita löysin netistä.

- Eroottinen kuva itsestäni (netistä)
- Kausikortti oman suosikkijoukkueen peleihin (netistä)
- Ensi syksyn Lapinreissun metsästysluvat+ Aviomies kuksa (oma)
- Rannekello ( K:lla on jo veljeltä lahjaksi saatu kello jota palvoo yli kaiken, tulisiko siis uutta käytettyä vai olisiko aika vaihtaa vaimon ostamaan kelloon;)?)
- Polkupyörä (K:lla ei tällä hetkellä lainkaan polkupyörää kun hajotti omansa)
- Mittatilaus farkut (Häät- lehti)
- Joku kaiverrettu koru tai koru ylipäätänsä (K pitää aika huonosti koruja)

Eli tosiaan, mitkäs ovat teidän ajatukset huomenlahjasta? Entä oletteko jo päättäneet mitä ostatte? Mitä toivotte itse huomenlahjaksi? Vai käykö mikä tahansa? Itse ainakin myönnän, että toki olen tyytyväinen mihin tahansa K ylipäätänsä ostaa minulle mitään harvoin, mutta joku ihana kaiverrettu juttu olisi kiva, tai kirje. Tai tietty koru, jota voisi käyttää yhtä pitkään kuin vihkisormustakin:)


6 kommenttia:

 1. Luin tuota ensimäistä kohtaa
  - Eroottinen kuva itsestäni (netistä)
  ja mietin että mitä? netistä otat eroottisen kuvan miehellesi vai onko sinusta jo valmiiksi eroottisia kuvia netissä :D Kunnes tajusin että netistä siis löysit vinkin ;)

  Minä meinaan miehelle ostaa huomenlahjan ja olen miettinytkin vanhaa taskukelloa johon saisi kanteen kaiverrettua hääpäivän ja pienen tekstin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, siis vinkki oli netistä:D Tuo taskukello kuulostaa kivalta idealta:)

   Poista
 2. Meillä just oli tässä eräänä päivänä puhetta huomenlahjoista sulhon kanssa. Mun mielestä on tosi vanhanaikaista, jos miehelle ei hanki huomenlahjaa! Harva nainen on neitsyt naimisiin mennessään ja toisaalta nykypäivänä harvoin nainen edes menee sen miehen kanssa naimisiin, jolle on neitsyytensä antanut. Lisäksi naiset pystyvät nykyään elättämään itsensä, joten nämä molemmat seikat kumoavat täydellisesti huomenlahjan alkuperäisen idean. Miksi siis edes ajatella, että huomenlahja on ainoastaan lahja mieheltä naiselle, muttei toisinpäin? Me hankitaan lahjat toisillemme. Mä en yllä raaski mieheltäni mitään hirmuisia panostuksia odottaa, koska hän kustansi meidän sormuksistakin suurimman osan! Itse osallistun tietysti myös vihkisormuskustannuksiin, koska en pidä siitä lähtöasetelmasta, että aina mies on perinteisesti se, keneltä parisuhteessa oikein tietoisesti odotetaan suurempaa rahallista (tms.!) panostusta, vaikka kaikissa muissa asioissa naiset tahtovat tulla kohdelluksi tasa-arvoisesti. Jep, tällaiseksi feministiksi sitä sitten jää, kun itsenäistyy ensin ja rakastuu vasta sitten. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta täysin hyviä pointteja sinulla:) Ja kovasti tämä aihe jakaa mielipiteitä, toiset ovat ehdottomasti sitä mieltä, että molemmat voivat ostaa toisilleen, toiset edelleen elävät sen mukaan, että huomenlahjan ostaminen on miehen "tehtävä":) Itsekin olen itsenäistynyt ensin ja rakastunut vasta sitten tulevaan aviomieheeni, silti en oikein osaa valita puoltani tässä asiassa:)

   Poista
  2. Tämä sun postaus on tosi hyvä, koska mua ainakin yllätti se, että todella vielä ajatellaan, että huomenlahja on vain mieheltä naiselle annettu lahja, muttei toisinpäin. Saatan tarttua tähän aiheeseen myös oman blogini puolella! :)

   Poista
  3. Tartu ihmeessä, tästä saa varmasti hyvää keskustelua aikaiseksi:) Niin kuin omasta postauksestani voi varmaan päätellä, olen itse sitä mieltä, että molemmat toki voivat toisilleen lahjan ostaa, sillä pohdinhan itsekin mitä ostaisin:)

   Poista

Kiitos kommentistasi!