maanantai 18. helmikuuta 2013

Hääetiketti

Nykyään häitä voidaan viettää monella eri tavalla ja morsiusparit tuntuvat pitävän tärkeänä, että häät ovat heidän juhla ja se saa myös näkyä. Monet kuitenkin juhlivat häitään perinteisiin nojaten kun taas toiset eivät välitä perinteistä lainkaan. 

Häissämme tullaan noudattamaan/pyritään noudattamaan joitakin perinteitä. 

Esimerkiksi:

1. "Perinteisesti häiden kutsujana ovat morsiamen vanhemmat. Tämä perinne johtaa juurensa aikaan, jolloin morsiamen vanhemmat myös kustansivat häät. Nykyisin kutsun lähettäjä on usein häiden maksaja."  Meidän kutsut on allekirjoitettu morsiusparin nimellä. Tarkoituksenamme on kustantaa häät 100% tai ainakin pääosin itse ja siksi halusimmekin itse kutsua vieraat paikalle:)



2. "Pukeutumisetiketin noudattaminen osoittaa isäntien kunnioittamista eli kyseessä on normaalit hyvät käytöstavat. Hääjuhlaa koskee sama pukeutumisetiketti kuin mitä tahansa juhlaa varsinkin kun kutsussa on maininta pukeutumisesta. Kun pukeutumisesta ei ole kutsussa erikseen mainittu vieraiden on varminta noudattaa perinteitä ja muistaa hyvät tavat pukeutumalla tyylikkäästi, juhlavasti ja huolitellusti." Me emme vaadi tietynlaista pukeutumista, mutta elämme sen oletuksen mukaan, että vieraat pukeutuvat juhlavaatteisiin, koska kutsussa ei erikseen ollut mainintaa vapaammasta pukeutumisesta:) Kutsussa on eräässä kohdassa lause, jossa todetaan, että odotamme näkvämme kaikki juhlapuvut yllä, ehkä tämä antaa tarpeeksi suuntaa:)



3. "Morsiamen puvun väri on perinteisesti valkoinen, mutta morsian voi valita itselleen parhaiten sopivan sävyn. Nykyisin morsiamet valitsevat jopa värillisen puvun. Koska valkoinen väri on varattu morsiamelle, vaikka hänen pukunsa ei olisikaan valkoinen,  naisvieraiden asun ei tule pukeutua kokovalkoiseen. Naisvieraiden tulisi välttää myös kirkkaan punaista asua, sillä se saattaa vetää liikaa huomiota sekä mustaa asua, joka on surun väri. Lisäksi koska usean morsiamen puku on nykyisin vaalean sävyinen, on naisvieraiden parasta välttää myös vaaleita sävyjä." Pukuni on perinteiden mukaan valkoinen. Oletan toki, että naisvieraat eivät valkoiseen pukeudu, mutta eipä se ole este häihin tulemiselle:) Äidilläni on kyllä punainen puku, toivotaan siis että hän ei varasta huomiota;) Mustat vaatteet eivät haittaa, vaikka se onkin suruväri, sillä teemavärinämme on mustavalkoinen ja valkoinen on jo varattu minulle;)

4. "Yleensä bestman toimii morsiusparin kuskina paikasta toiseen; kirkkoon, jos morsiuspari haluaa saapua paikalle yhdessä, valokuvaukseen, vastaanotolle sekä hääyönviettopaikkaan. Hommaan voidaan nakittaa joku muukin hyvä ystävä." Pyrimme noudattamaan linjaa, jossa bestman toimii kuskinamme

5. "Hyvissä ajoin ennen toimituksen alkua kokoontuvat morsiusparin lähimmät —vanhemmat, isovanhemmat ja sisarukset— kirkkoon ja asettuvat paikoilleen. Morsiamen sukulaiset ja ystävät istuvat takaa katsoen vasemmalle ja sulhasen sukulaiset puolestaan takaa katsoen oikealle, etupenkki on varattu lähisukulaisille." Hmm, kaipa me tästäkin pidetään kiinni:)

6."Morsiamen tai sulhasen eronneet vanhemmat istuvat yleensä eri penkkirivillä uusien puolisoittensa kanssa. Mikäli he tulevat toistensa kanssa toimeen, ei mikään estä heitä istumasta samalla penkkirivillä. Yleensä se puolisko, jonka luona morsian/sulhanen on viettänyt valtaosan lapsuudestaan, istuu aivan ensimmäisessä penkissä." Luulempa, että vanhempani kuitenkin kykenevät istumaan ihan samalla penkkirivillä:) 



7. "Tavan mukaan hääpöydässä pidetään ainakin kolme puhetta. Ensimmäisenä puhuu morsiamen isä, joka kohdistaa puheensa nuorelle parille, joko leikkisään sävyyn tai vakavasti ja elämänohjeita antaen. Puheen päätteeksi isä kohottaa maljan hääparin onneksi."Toivon ainakin kovasti, että isäni pitäisi puheen. Valitettavasti hän on kertonut, että ei aio häissä puhua. Koitan kuitenkin vielä kääntää hänen päänsä:)

8. "Morsiuspari poistuu hääjuhlasta yleensä ensimmäisenä, hyvästellen vain vanhempansa. Hääväki nousee seisomaan hääparin lähtiessä. Hääpari voi poistua illan mittaan myös huomiota herättämättä." Tarkoituksenamme on poistua paikalta ennen kuin pidot ovat virallisesti ohi, tuskin kuitenkaan ensimmäisten joukossa. Varmasti kuitenkin melkolailla huomiota herättämättä:)

9."Hääpari tanssii häävalssin kahdestaan. Sen jälkeen tanssiin liittyvät vihkiparin vanhemmat: sulhasen isä kumartaa morsiamen äidille, morsiamen isä sulhasen äidille. Seuraavaksi isä tanssii tyttärensä kanssa ja sulhanen tanssittaa uutta anoppiaan. Tämän jälkeen muutkin halukkaat pääsevät tanssilattialle." Kumarteluista en tiedä, mutta toivon saavani tanssia isäi kanssa, kuin myös uuden appiukon, olen kuullut että hän on melko hyvä tanssija:)



10. " Itse hääpari saapuu juhlatilaan viimeisenä, jonka jälkeen vieraat nostavat morsiamen isän kehotuksesta maljan hääparille." Katsotaan:) Toivotaan:)

11. Tämä ei ole varsinainen etiketti, mutta lisään sen kuitenkin: "
Häiden järjestely alkaa tulevan puolison kosinnasta. Kosinnalle ei toki ole määrättyä ajankohtaa, mutta usein hääjärjestelyt alkavat jo vuotta tai puolta vuotta ennen häitä. Etenkin kesähäiden kohdalla pitää olla ajoissa liikkeellä, jotta kirkon, papin ja häävastaanoton varaaminen onnistuisi samalle päivälle." Tämä ainakin toteutui meillä:)

12. " Kaaso on ensi sijassa morsiamen pukija ja seuralainen, bestman sulhasen avustaja ja häiden seremoniamestari." Pyitään toteuttamaan

13. "Hääateriaa seuraavat onnittelupuheet. Niitä on usein ainakin kolme. Ensimmäisen pitää morsiamen isä tai muu läheinen henkilö ja sen lopuksi juodaan morsiamen malja. Tämän jälkeen sulhanen tai morsian vastaa puheeseen ja kiittää häiden järjestäjiä ja häävieraita. Kaasolle kohotetaan malja.
Hääjärjestäjien puheen pitää usein bestman. Vaikka kaikkien hääpuheiden pitäisi olla henkilökohtaisia ja viihdyttäviä, bestmanin puhe on usein hauskin. Se päättyy morsiamen äidin tai molempien äitien maljaan. Myös muut vieraat voivat esittää onnittelupuheita." Aiomme näillä näkymin suunnitella sulhasen kanssa yhteisen puheen, jossa toivotetaan vieraat vielä kerran tervetulleeksi ja kiitetään sekä kaasoa, että bestmania. Olisi kiva päättää bestmanin puhe äitien maljaan:) Kuten monesta paikasta luin, bestmanin puheen tulee toki keskittyä sulhaseen.



Tässä muutamia perinteitä ja otteita siitä, kuinka meillä noudatetaan niitä. Puheet ovat tuottaneet meille eniten päänvaivaa morsiamen isän kieltäydyttyä puheenpitämisestä. Itse olen pyytänyt kaasoa pitämään puheen. Olemme miettineet/valinneet seuraavat "viralliset" puhujat:

Morsiuspari
Kaaso (pyydetty, lupautunut)
Bestman (sulhanen hieman epäilee kysymisen kanssa)
Sulhasen äiti (sulhanen ei usko äidin suostuvan:D)
Sulhasen veli (lupautunut)
Morsiamen isä (toistaiseksi kieltäytynyt)

Todennäköisesti viralliset puheet tullaan kuulemaan:

Kaaso
Sulhasen veli
Morsiuspari

Jos sitten kaaso pitäisi morsiameen keskittyvän puheen+nostaisi morsiamen maljan, sulhasen veli pitäisi sulhaseen keskittyvän ja morsiuspari kiittää+nostaa äitien maljan? 

Puheet ovat minulle yksi häidemme tärkeimpiä perinteitä ja minua harmittaa suunnattomasti, etä tällä hetkellä sulhasen veli on ainoa, joka  on itse oma-aloitteisesti ja vapaaehtoisesti halunnut pitää puheen. Puheiden tärkeys taitaa olla minulle jonkilainen jäänne/lapsuuden"trauma":D Muistan, että olen osallistunut useisiin erilaisiin juhliin, joissa on pidety enemmän tai vähemmän virallisia puheita enkä tiedä mitään ihanampaa kuin juhlakalulle omistettu puhe:) Ja minusta tuntuu, että itse en ole juurikan päässyt osalliseksi tähän ihanuuteen. 

K piti pienen puheen kun täytin 20v<3 se sulatti sydämeni. Isäni piti puheen lakkiaisissani, vaikka ei olisi halunnut, toivon siksi, että hän vielä muuttaa mielensä. Koska olemme asuneet puolet suhteemme pituudesta Keski-Suomessa on hyvin harvassa sellaiset ihmiset, jotka osaisivat sanoa meistä pariskuntana jotain henkilökohtaista. Siksi minulle olisi tärkeää, että sekä sulhaselle, että morsiamelle osoitettaisiin puhe. Onneksi kaasoni lupautui pitämään puheen koska se on minulle tärkeää.

Mitä perinteitä teidän häissänne noudatetaan vai noudatetaanko mitään?:)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!